9 ok a citrusfélék rendszeres fogyasztása mellett

A citrusfélék, így a citrom, lime, narancs, mandarin, klementin, grapefruit és pomelo a legtöbbet fogyasztott gyümölcsök közé tartoznak. Gazdag vitamin-, ásványi só és élelmi rostforrást jelentenek télvíz idején. Emellett számos olyan vegyület is megtalálható bennük, amely jótékonyan befolyásolja az egészségünket.

1) Kiváló téli vitamin és ásványi anyag forrást jelentenek a citrusfélék

Köztudomású magas C-vitamin tartalmuk. Ezen túl megtalálható bennük a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és réz.

2) A szervezetet és a magzatot védő vitaminok forrásai

A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

A folát egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az új sejtek termeléséhez és a növekedéshez. Segíti a DNS és az RNS képződését, valamint szerepe van a vörösvérsejtek érésében is. Nagyon fontos terhesség alatt az idegcső záródási rendellenességek kivédéséhez.

3) A citrusfélék, mint természetes kálium- és magnéziumforrások

A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg– és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.

A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg– és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír– és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban. Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.

citrom_narancs_vérnarancs
Photo by Heather Barnes on Unsplash

4) Alacsony az energiatartalmuk

A friss citrusfélék átlagos energiaértéke alacsony, ami nagyon fontos a normál testsúly fenntartásában vagy súlycsökkentő diéta esetén.

Például egy közepes narancs 60-80 kcal-t, a grapefruit 90 kcal-t tartalmaz és egy evőkanál (15 ml) citromlé csak 4 kcal-t.

5) A citrusfélék kiváló élelmi rostforrást biztosítanak

A citrusfélékben legnagyobb mennyiségben megtalálható élelmi rost a pektin, amely az összes rosttartalom 65-70 %-át teszi ki. A maradék rost cellulóz, hemicellulóz formájában található meg. A citrusfélék rostszerű lignint is tartalmaznak.

A rostok egy része (így például a pektin) megduzzad, késlelteti a gyomor kiürülését és lassítja az emésztést, a felszívódást. Ez elősegíti a jóllakottságot érzetet. Továbbá csökkentheti az étkezés utáni hirtelen vércukorszint megugrást. Ezen túl a rostok segítik az egészséges bélműködést, a székletürítést valamint a normál bélflóra fenntartását.

Egy közepes narancs például 3,1 g, míg egy grapefruit 2,5 g, egy mandarin pedig 1,7 g rostot tartalmaz.

egész citrusfélék
Photo by Dora Cavallo on Unsplash

6) Karotinoid és A-provitamin források

A citrusfélék sok karotinoidot tartalmaznak. A karotinoidok sárga és narancssárga pigmentek, amelyek általánosan előfordulnak a zöldségekben és gyümölcsökben.

A karotinoidok számos funkcióját és egészségügyi előnyét leírták:

  • antioxidánsok,
  • pozitív hatással vannak az immunrendszerre,
  • elősegítik a csontképződést és a csontegészséget,
  • serkentik a sejtek közötti kommunikációt,
  • hozzájárulnak a szem egészségéhez és
  • csökkenti a daganatok kockázatát.

Különösen a mandarin bővelkedik jelentős mennyiségű A-provitamin karotinoidban, amely biológiailag könnyen hozzáférhető A-vitamin forrást jelent a szervezet számára.

7) A citrusfélékben számos bioaktív vegyület megtalálható

A citrusfélék számos úgynevezett másodlagos metabolitot tartalmaznak.  Mint például flavonoidok, alkaloidok, kumarinok, limonoidok, karotinoidok, fenolsavak és illóolajok.

Ezek a bioaktív vegyületek az emberi egészség szempontjából számos fontos védőhatással kecsegtetnek. Ideértve:

  • az antioxidáns,
  • gyulladáscsökkentő,
  • daganatellenes,
  • szív- és érrendszeri (kedvező hatás a vérzsírokra, vércukorszintre és az erek funkciójára),
  • valamint az idegrendszert védő hatásokat.

8) Számos kutatás intenzíven tanulmányozza a bennük rejlő további egészségügyi potenciált

Egyes kutatások a citrusfélék kivonatainak egyéb potenciális egészségügyi hatásaira fókuszáltak. Így például:

  • májvédő hatás,
  • mikrobaellenes hatás,
  • antiallergén hatás
  • az elhízást kivédő hatás,
  • antidiabetikus hatás,
  • tüdőfibrózis gátló hatás,
  • sebgyógyulás elősegítése
  • szorongáscsökkentő hatás.
szeletelt citrusfélék
Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

9) A távol-keleten a tradicionális gyógyítás részét képezik

A citrusféléket tradicionális gyógynövényként használták számos ázsiai országban, például Kínában, Japánban és Koreában. Kilenc hagyományos kínai gyógyszert írtak le a Kínai Gyógyszerkönyvben, hat citrusféléből. Az éretlen, vagy érett egész gyümölcsök, vagy azok héja a tradicionális kínai orvoslásban az emésztési zavarok, köhögés, bőrgyulladás, izomfájdalmak és ótvarfertőzés kezelésére, valamint a vérnyomás csökkentésére ismertek.

narancs-C-vitamin_fiatal nő
Read also10 érdekes tény a C-vitaminról

Forrás: