9 ok a citrusfélék rendszeres fogyasztása mellett
A citrusfélék, így a citrom, lime, narancs, mandarin, klementin, grapefruit és pomelo a legtöbbet fogyasztott gyümölcsök közé tartoznak. Gazdag vitamin-, ásványi só és élelmi rostforrást jelentenek télvíz idején. Emellett számos olyan vegyület is megtalálható bennük, amely jótékonyan befolyásolja az egészségünket.
1) Kiváló téli vitamin és ásványi anyag forrást jelentenek a citrusfélék
Köztudomású magas C-vitamin tartalmuk. Ezen túl megtalálható bennük a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és réz.
2) A szervezetet és a magzatot védő vitaminok forrásai
A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
A folát egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az új sejtek termeléséhez és a növekedéshez. Segíti a DNS és az RNS képződését, valamint szerepe van a vörösvérsejtek érésében is. Nagyon fontos terhesség alatt az idegcső záródási rendellenességek kivédéséhez.
3) A citrusfélék, mint természetes kálium- és magnéziumforrások
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg– és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
A magnézium is számos fontos szerepet tölt be az emberi szervezeten belül. Elengedhetetlen a normál szív-, ideg– és izomműködéshez. Részt vesz a fehérje-, a zsír– és a szénhidrát-anyagcserében. Fontos szerepe van az enzimatikus reakciókban. Közreműködik a csontok és fogak felépítésében.

Photo by Heather Barnes on Unsplash
4) Alacsony az energiatartalmuk
A friss citrusfélék átlagos energiaértéke alacsony, ami nagyon fontos a normál testsúly fenntartásában vagy súlycsökkentő diéta esetén.
Például egy közepes narancs 60-80 kcal-t, a grapefruit 90 kcal-t tartalmaz és egy evőkanál (15 ml) citromlé csak 4 kcal-t.
5) A citrusfélék kiváló élelmi rostforrást biztosítanak
A citrusfélékben legnagyobb mennyiségben megtalálható élelmi rost a pektin, amely az összes rosttartalom 65-70 %-át teszi ki. A maradék rost cellulóz, hemicellulóz formájában található meg. A citrusfélék rostszerű lignint is tartalmaznak.
A rostok egy része (így például a pektin) megduzzad, késlelteti a gyomor kiürülését és lassítja az emésztést, a felszívódást. Ez elősegíti a jóllakottságot érzetet. Továbbá csökkentheti az étkezés utáni hirtelen vércukorszint megugrást. Ezen túl a rostok segítik az egészséges bélműködést, a székletürítést valamint a normál bélflóra fenntartását.
Egy közepes narancs például 3,1 g, míg egy grapefruit 2,5 g, egy mandarin pedig 1,7 g rostot tartalmaz.

Photo by Dora Cavallo on Unsplash
6) Karotinoid és A-provitamin források
A citrusfélék sok karotinoidot tartalmaznak. A karotinoidok sárga és narancssárga pigmentek, amelyek általánosan előfordulnak a zöldségekben és gyümölcsökben.
A karotinoidok számos funkcióját és egészségügyi előnyét leírták:
- antioxidánsok,
- pozitív hatással vannak az immunrendszerre,
- elősegítik a csontképződést és a csontegészséget,
- serkentik a sejtek közötti kommunikációt,
- hozzájárulnak a szem egészségéhez és
- csökkenti a daganatok kockázatát.
Különösen a mandarin bővelkedik jelentős mennyiségű A-provitamin karotinoidban, amely biológiailag könnyen hozzáférhető A-vitamin forrást jelent a szervezet számára.
7) A citrusfélékben számos bioaktív vegyület megtalálható
A citrusfélék számos úgynevezett másodlagos metabolitot tartalmaznak. Mint például flavonoidok, alkaloidok, kumarinok, limonoidok, karotinoidok, fenolsavak és illóolajok.
Ezek a bioaktív vegyületek az emberi egészség szempontjából számos fontos védőhatással kecsegtetnek. Ideértve:
- az antioxidáns,
- gyulladáscsökkentő,
- daganatellenes,
- szív- és érrendszeri (kedvező hatás a vérzsírokra, vércukorszintre és az erek funkciójára),
- valamint az idegrendszert védő hatásokat.
8) Számos kutatás intenzíven tanulmányozza a bennük rejlő további egészségügyi potenciált
Egyes kutatások a citrusfélék kivonatainak egyéb potenciális egészségügyi hatásaira fókuszáltak. Így például:
- májvédő hatás,
- mikrobaellenes hatás,
- antiallergén hatás
- az elhízást kivédő hatás,
- antidiabetikus hatás,
- tüdőfibrózis gátló hatás,
- sebgyógyulás elősegítése
- szorongáscsökkentő hatás.

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash
9) A távol-keleten a tradicionális gyógyítás részét képezik
A citrusféléket tradicionális gyógynövényként használták számos ázsiai országban, például Kínában, Japánban és Koreában. Kilenc hagyományos kínai gyógyszert írtak le a Kínai Gyógyszerkönyvben, hat citrusféléből. Az éretlen, vagy érett egész gyümölcsök, vagy azok héja a tradicionális kínai orvoslásban az emésztési zavarok, köhögés, bőrgyulladás, izomfájdalmak és ótvarfertőzés kezelésére, valamint a vérnyomás csökkentésére ismertek.

Érdemes elolvasni10 érdekes tény a C-vitaminról
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy új felmérés szerint Budapest az egyik legkevésbé gyerekbarát város Európában
Nagyot nézel, ha meglátod, mennyibe kerülnek kedvenc nyári ételeink idén
Korábban nyitnak a strandok és élményfürdők a hatalmas hőség miatt
MI-vel fedeztek fel egy 5 ezer éves, elveszett civilizációt a világ legnagyobb sivatagában
A Grand Canyonban talált 500 millió éves kőzetminták átírhatják a Föld fejlődésének történetét
Az év legnagyobb jógaeseményére kerül sor Budapesten